niedziela, 30 grudnia 2012

Potrawy zakazane

Wielkimi krokami zbliża się Nowy Rok... a jak wiadomo, wiąże się to z imprezą Sylwestrową :)
I tam czyhać może cała gama niebezpiecznych potraw które tylko czekają aby zaatakować nasz aparat na zęby!



Ogólnie należy unikać rzeczy które:
- zawierają cukier
- oblepiają zęby
- są twarde
... czyli wyszło by na to że można jeść wodę, no bo w zasadzie wszystkie inne potrawy i napoje są śmiertelnym zagrożeniem dla zębów. Na szczęście nie jest tak źle. Aczkolwiek aby uniknąć krępujących sytuacji (np. coś nam utknie między zębami a aparatem) lepiej unikać niektórych rzeczy ;)

Śmiertelny wróg numer jeden - krówka ciągutka
źródło obrazka
Ot powyżej znajduje się zdjęcie szczerzącego się do nas śmiertelnego wroga nie tylko zębów ale też figury.
Krówka ciągutka podstępnie oblepia zęby, aparat i koszmarnie ciężko się jej pozbyć (nawet wyciorkiem).
Jak obejść problem?
Ja staram się "szukać" krówek które są kruche (zdradzę wam tajemnicę, że krówki które poleżą odpowiednio długo z ciągutek zamieniają się w kruche i są równie dobre!).

Śmiertelny wróg numer dwa - popcorn
źródło obrazka
Ha! Nie wiem nawet czy popcorn nie powinien wyprzedzić krówek! Udaje on bowiem przyjaciela, a w rzeczywistości potrafi się wbić w takie zakamarki jakich istnienia nawet się nie podejrzewało!
Najgorsze jest to, że na imprezach czy w kinie popcorn często występuje. Jak ktoś jest jego fanem to ma ciężki orzech do zgryzienia... (choć gryzienie orzechów w aparacie to już inny temat ;)).
Jak obejść problem?
... nie będzie kreatywnie - ja po prostu nie jem "łusek" z popcornu. W kinie czy na imprezie jest to ciężkie (bo nie ma gdzie zutylizować resztek), ale w warunkach domowych jest to całkiem realizowalne (aczkolwiek nie wygląda zbyt estetycznie).

Śmiertelny wróg numer trzy - czipsy
źródło obrazka
Oblepiają zęby i podobno powodują próchnicę (więcej można o tym przeczytać tu). Na całe szczęście nie mam z tym problemu, bo nie jem czipsów ;)

A co wy byście dołożyli do listy potrwa "kilerów"?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz